In de Verenigde Staten worden banken hard aangepakt vanwege handelspraktijken waarbij is gesjoemeld met valutakoersen. Amerikaanse claimadvocaten willen het vizier ook op Europa richten, inclusief Nederland.
Het internationale valutaschandaal draait om de manier waarop banken geld verdienen met het vaststellen van wisselkoersen. Handelaren van banken hebben hierbij vals gespeeld door te anticiperen op vaste afrekenmomenten voor wisselkoersen. Die vaste afrekenmomenten worden door grote beleggers zoals pensioenfondsen gebruikt om hun beleggingsportefeuilles te waarderen.
Door eigen posities in te nemen en vervolgens klantorders op het vaste koersmoment tegen een relatief hoge wisselkoers af te rekenen, konden handelaren van banken extra verdienen. Zie voor een uitgebreide beschrijving dit artikel van persbureau Bloomberg.
Het schandaal is al enkele jaren oud en leidde afgelopen mei in de Verenigde Staten geleid tot bekentenissen van de banken Citicorp, JP Morgan Chase, Barclays, UBS en Royal bank of Schotland. Samen betaalden die een boete van 2,5 miljard dollar aan justitie in de VS.
Claimadvocaten valutaschandaal kijken naar Europa
In de Verenigde Staten voeren claimadvocaten zaken namens investeerders die schade hebben opgelopen door de valutamanipulatie. Kantoor Scott & Scott laat tegenover de site Follow The Money weten dat dergelijke zaken ook naar Europa zullen komen. “Bij onze cliënten, waaronder multinationals, pensioenfondsen en centrale banken uit alle delen van Europa, bestaat grote belangstelling voor dit soort kartelzaken”, aldus advocaat David Scott.
David McIlroy van het Londense kantoor Forum Chambers is tegenover Follow The Money nog wat stelliger: "Alle banken die in het complot zaten, zullen daarvoor boeten." Ook Nederlandse partijen als Rabobank en ING zitten wat betreft de claimadvocaat in de gevarenzone, bevestigt hij tegen FTM. "Om de wisselkoersen met succes te manipuleren moesten valutahandelaren nauw samenwerken."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl